Ce ar trebui sa cunoastem despre o proiectare instalatii sprinklere?
Stiati ca pentru executarea unei instalatii sprinklere este nevoie de o proiectare instalatii sprinklere inainte? Probabil nu v-ati gandit la acest lucru, mai ales ca nu toata lumea are sprinklerele ca subiect de discutie.
Daca insa aveti nevoie de o astfel de instalatie, cu siguranta aveti nevoie de cat mai multe informatii. Trebuie sa stiti cum functioneaza aceste sisteme, dar si multe alte lucruri interesante.
Cu cat aveti mai multe cunostinte despre acestea, cu atat mai bine. Acest articol va este de mare ajutor pentru ca va prezinta informatii cu privire la acest sistem de stingere a incendiilor.
Importanta serviciilor de proiectare instalatii sprinklere
Inainte de a putea fi executata o astfel de instalatie, este necesar sa existe un proiect finalizat. Nu poate fi instalt sistemul de sprinklere fara un astfel de proiect, efectuat de catre o firma de specialitate.
Astfel stau lucrurile si in momentul in care aducem in discutie instalatia pentru hidranti. Este firesc sa fie asa pentru ca proiectul arata exact ce elemente cuprinde instalatia. Proiectul arata care este necesarul de materiale pentru instalatia respectiva si instalatia se face respectand proiectul.
De cate tipuri sunt sistemele cu sprinklere?
Mai intai am vazut ca pentru a exista un astfel de sistem, este necesar serviciul de proiectare instalatii sprinklere. Acum insa trebuie sa facem o precizare foarte importanta. Exista mai multe astfel de sisteme, despre care vom discuta in continuare pe scurt.
1. Sistem de stropire a incendiilor cu conducte umede
Conductele sprinklerelor de incendiu cu teava umeda contin apa si sunt cel mai comun tip de sistem de sprinklere. Deoarece apa este prezenta in sistem, instalatiile trebuie sa mentina o temperatura de cel putin 40 de grade.
Acest lucru previne inghetarea apei din conducte. Procesul de activare a unui sprinkler de incendiu cu teava umeda este simplu. Cand un element de sprinkler de incendiu atinge o temperatura desemnata, se sparge si elibereaza apa.
Sistemele de sprinklere cu tevi umede se gasesc in cladiri de birouri, scoli si cladiri inalte cu pericole obisnuite.
2. Sistem de aspersoare pentru incendiu cu conducte uscate
Spre deosebire de sistemele de tevi umede, sprinklerele de incendiu cu tevi uscate sunt umplute cu azot sau cu aer presurizat. Presiunea aerului tine inchisa o supapa de conducta uscata si impiedica intrarea apei in sistem. Cand un sprinkler de incendiu detecteaza o crestere brusca a temperaturii, acesta se activeaza si presiunea aerului scade in sistem. Acest lucru face ca supapa tevii uscate sa se deschida si sa inunde apa in sistemul de sprinklere cu teava uscata. Apoi sprinklerul de incendiu activat evacueaza apa.
3. Sistem de sprinklere de incendiu pre-actiune
Sistemele de sprinklere de incendiu pre-actiune contin aer sub presiune sau azot in loc de apa. Activarea sistemelor de pre-actiune este un proces in doua etape.
Mai intai, un detector de caldura sau de fum trebuie sa detecteze un incendiu care apoi trimite un semnal pentru deschiderea supapei de pre-actiune. Aceasta umple sistemul cu apa.
Apoi, un cap de stropire pentru incendiu trebuie sa detecteze o temperatura crescuta pentru a indica un incendiu. Odata, stropitorul de incendiu se deschide, apa se toarna imediat pe foc.
Aceste tipuri de sisteme de sprinklere sunt ideale pentru muzee, sali de evenimente, biblioteci si ferme de date.
4. Sistem de sprinklere cu potop
Instalatiile cu risc ridicat utilizeaza aceste sisteme de sprinklere deoarece capetele lor deschise pot evacua rapid apa. Spre deosebire de celelalte tipuri de sisteme de sprinklere impotriva incendiilor, aceste capete de sprinklere raman intotdeauna deschise si se activeaza dintr-o data.
De asemenea, aceste sisteme nu contin apa si nici aer sub presiune. Odata ce un detector de caldura sau de fum detecteaza fum sau caldura, supapa de potop se deschide si trimite apa catre toate aspersoarele de incendiu.
Acest lucru permite deversarea apei din fiecare cap de stropire. Cand un material foarte combustibil ia foc, flacarile se pot extinde si se pot raspandi imediat.
De aceea, instalatiile din hangarele pentru avioane, fabricile industriale si companiile de productie au nevoie de un sistem de sprinklere impotriva incendiilor cu actiune rapida.
Concluzie
Exista patru tipuri principale de sisteme de sprinklere pentru incendiu. In functie de tipul de instalatie si de pericolele prezente se alege sistemul potrivit. Ulterior are loc procedura de proiectare instalatii sprinklere, iar apoi este executata instalatia.